Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Zweefalgen bestrijden en voorkomen in de vijver

Groen vijverwater

Zweefalgen of waterbloei zijn algen die veel voorkomen in vijvers als zij niet juist zijn ingericht, deze algen veroorzaken ongezond en groen water.

Wat is zweefalg?

Zweefalg, ook wel fytoplankton of waterbloei genoemd, is een type alg dat in overmatige hoeveelheid in vijvers kan ontstaan en het water een troebele groene kleur kan geven wanneer de vijver niet juist is ingericht. Deze algen zweven vrij in het water en kunnen zich snel vermenigvuldigen onder gunstige omstandigheden, zoals warm weer, veel zonlicht en voedingsstoffen door afwezigheid van voldoende zuurstofplanten. Bij overmatige groei kunnen ze het water troebel en groen kleuren, wat leidt tot zuurstoftekort in het water en gezondheidsproblemen voor vijvervissen en andere vijver dieren. Ook kan het de groei van waterplanten belemmeren. Om zweefalg te voorkomen of te verminderen, is het daarom erg belangrijk om de vijver juist in te richten volgens ons stappenplan: Lees hier hoe je dit doet.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe zien zweefalgen eruit?

De eencellige organismen van de zweefalgen zweven los door het water, vandaar de naam. Ze zijn een genie in zich snel vermeerderen, waardoor je vijver binnen de kortste keren groen uitslaat. Het troebele water wordt steeds minder transparant, zelfs zo erg dat je op den duur de vissen en vijverplanten niet meer kunt zien.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe ontstaan zweefalgen?

Zweefalgen treden op wanneer de natuurlijke balans in de vijver verstoord raakt, waardoor ruimte ontstaat voor deze en andere algensoorten, zoals draadalgen. Vooral in nieuw aangelegde of verkeerd ingerichte vijvers kan het heldere water snel veranderen in een groene soep. Zuurstofplanten zijn cruciaal in deze context: ze absorberen voedingsstoffen uit het water, waardoor zweefalgen niet kunnen floreren. Door voldoende zuurstofplanten te planten, houd je de vijver helder en voorkom je de groei van algen.

Wat te doen tegen zweefalgen?

Waterplanten

Voor een gezonde vijver is voldoende CO2 essentieel. Verschillende waterplanten, zoals snoekkruid en gele lis, dragen hieraan bij door CO2 aan het water af te geven. Waterlelies en moerasplanten halen daarnaast CO2 uit de lucht. Versterk deze natuurlijke balans door in het voorjaar goede vijverbacteriën toe te voegen, die de CO2-concentratie in het water optimaliseren.

Vijversubstraat

Vijversubstraat vormt het ideale fundament voor je vijver, waarin waterplanten stevig kunnen wortelen en optimaal functioneren. Dit substraat bestaat uit grove, poreuze steenkorrels die als thuisbasis dienen voor vijverbacteriën en waterplanten. Door substraat te gebruiken, ontstaat een natuurlijke vijver die zonder pompsystemen en filters onderhoudsvrij blijft.

Voldoende zuurstofplanten

Zorg altijd voor genoeg zuurstofplanten in je vijver; ze absorberen voedingsstoffen en houden het water kristalhelder. Voor een stevige basis voor deze planten is vijversubstraat essentieel. Controleer regelmatig de groei van je zuurstofplanten; een verminderde groei kan wijzen op de aanwezigheid van zweefalgen wat betekend dat je meer zuurstofplanten toe moet voegen. Weten wat je nodig hebt en hoeveel, lees dan ons stappenplan.

Zweefalgen verwijderen

Versnel de bestrijding van zweefalgen met onze biologische algenverwijderaar, Bacta Clear, die ook effectief is tegen draadalg. Let wel, dit voorkomt niet de groei van nieuwe algen zodra het effect vermindert. Het herstellen van de natuurlijke balans in de vijver is essentieel. Je kunt ook sommige algen handmatig of met een schepnet verwijderen.

Hoe krijg je snel helder vijverwater ?

Richt je vijver juist in volgens ons stappenplan opgesteld voor vijverexperts. Helder vijverwater in 6 stappen:

  1. Begin bij de Basis: Vijversubstraat Creëer een robuuste ondergrond voor je vijver met vijversubstraat. Dit dient als een natuurlijk filter, trekt heilzame bacteriën aan en biedt een solide basis voor plantenwortels. Voor een gezonde vijver adviseren wij 40 liter substraat per m², zodat je een laag van 8-10 cm substraat hebt.2. Zuurstofplanten zijn Essentieel: Zuurstofplanten verhelderen het water en voorkomen oververhitting, beperkend zo de algenbloei. Wij adviseren minimaal 10 tot 12 losse zuurstofplanten per m³, plus 2 manden met 4 planten per m² voor optimale resultaten.3. Waterlelies: Waterlelies zijn niet alleen mooi, maar ook functioneel, beschermend tegen zonlicht en biedend schaduw voor vissen. Voor het beste resultaat, plaats minimaal 1 waterlelie per 0,5 tot 3 m².4. Zuiver met Moerasplanten: Als natuurlijke zuiveraars zijn moerasplanten cruciaal, vooral zonder pomp of uv-filter. Wij adviseren minimaal 2 manden met 4 planten per 1 m² voor het schoonhouden van je vijver.

    5. Integreer Andere Waterplanten: Planten zoals Kalmoes en snoekkruid filteren het water en verminderen afvalstoffen, bevorderend zo een gezond ecosysteem. Net als bij moerasplanten, bevelen we minimaal 2 manden met 4 planten per 1 m² aan.

    6. Vijver bacteriën: Start je vijver op de juiste voet met vijverbacteriën. Onze keuze, Bacta Clear, hecht zich aan het vijversubstraat, helpend bij het handhaven van een heldere en gezonde vijver.

Is zweefalg gevaarlijk?

Een overmatige groei van zweefalgen (ook wel algenbloei genoemd) kan problematisch zijn voor een vijver. Het kan concurreren met andere planten voor voedingsstoffen en licht. 's Nachts en tijdens het afsterven van de algen wordt er zuurstof uit het water onttrokken, wat kan leiden tot een daling van het zuurstofgehalte in het water. Dit kan schadelijk zijn voor vissen en andere waterdieren.

vdvelde.com - Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs