Biodiversity, it's a term that comes up more and more often and is therefore becoming increasingly important, but what exactly is biodiversity and more importantly, how can you contribute to it? Did you know that aquatic plants be an important part? Read on and find out all about it.

water plants pond Swan flower Butomus umbellatusAquatic plant species

Good planting is crucial for your garden pond. Aquatic plants, attract various animals and provide optimal pond experience. There are various types available, such as flowering, filtering and taller plants, where we are happy to help you choose the right varieties and quantities.

Aquatic plant species >

Creating a pond for animalsPond animals

A pond is home to a variety of aquatic animals, from small invertebrates to large fish. Aquatic insects and amphibians such as frogs and toads are common residents. Maintaining a balanced pond is essential for a healthy and vibrant environment.

Pond animals >

Fishing in the pondPond Fish

A pond brings your garden to life with a diversity of animals, such as dragonflies, birds, frogs and salamanders. To have fish in your pond, you need to add them yourself. But which fish species are suitable and how many should you place? We are happy to help you realize your ideal fish pond.

Pond Fish >


How you can contribute to biodiversity conservation with a natural approach

Preserving and restoring biodiversity in the world through pure, natural methods, such as creating an amphibian pond, promoting CO2 balance and creating peace and harmony, is one way you can contribute.

4 groups of aquatic plants that allow you to set up a natural pond without using a pump or filter


Complete pond plant packages

100% organically grown and only hardy varieties


Het zelf aanleggen van een natuurvijver om biodiversiteit naar de tuin te lokken

Het aanleggen van een natuurvijver is een uitstekende manier om het lokale ecosysteem te ondersteunen en een leefgebied te bieden voor verschillende soorten dieren, zoals vogels, insecten, amfibieën en pond animals.

Samenvatting van de YouTube video: “I Built a Wildlife Pond – here’s what happened” van Stefano Ianiro

In de video deelt de maker het proces van het bouwen van een natuurvijver dat acht maanden duurde van begin tot eind. Het doel was om een gezond ecosysteem te creëren voor de natuur, en de vijver dient nu als habitat voor verschillende soorten, zoals frogs, libellen, vogels en insecten. Om dit te bereiken, creëerde de maker naast de vijver ook een wilde bloemenweide, een stofbad en een observatiehut. De video benadrukt ook het belang van predatie bij het handhaven van een evenwichtig ecosysteem en hoe externe factoren, zoals stormen en roofdieren, het milieu kunnen beïnvloeden. Ondanks enkele uitdagingen, zoals wasberen die problemen veroorzaakten bij de pond, bleef het ecosysteem gedijen tijdens de zomer, met wilde bloemen die een overvloed aan insecten aan trokken naar de vijver. Het verhaal eindigt met de introductie van een zwerfkatje dat de maker besloot mee naar huis te nemen, wat aantoont hoe natuur en mensen samen kunnen bestaan en elkaar kunnen helpen. De maker deelt dat hij eerder een kleinere vijver had gebouwd voor fotografische doeleinden, maar besloot om een grotere te bouwen die meer geschikt was voor de natuur. Om dit te bereiken, verwijderde hij het gras, groef hij de niveaus uit en plaatste hij de vijverfolie, voegde natuurlijke elementen toe zoals zitstokken, takkenhopen, nestkastjes, dode staande bomen en een kleine drijvende structuur. Na het vullen van de vijver met water en het zaaien van de wilde bloemenweide met inheemse bloemen, merkte hij dat het ecosysteem samenviel. Met de winter in aantocht en de vijver bevroren, blikt de maker terug op het succes van het project.

Met een natuurvijver draag je bij aan de biodiversiteit

De video is een inspirerende reis van het bouwen van een florerende natuurvijver die een veilige habitat kan bieden voor verschillende soorten vijver dieren, waaronder kikkers, libellen, vogels en insecten. Het proces van het bouwen van een vijver kan wat tijd en moeite kosten, maar de beloningen zijn onschatbaar. De video benadrukt het belang van het creëren van een gezond ecosysteem voor de natuur en de rol die een vijver kan spelen bij het behoud van biodiversity in je tuin. Een belangrijk aspect van het bouwen van een vijver is het toevoegen van aquatic plants, die een essentiële rol spelen in het ecosysteem van de vijver. Deze planten bieden dekking en beschutting voor het aquatische leven zoals pond fish, helpen om het water schoon en helder te houden en dienen als voedselbron voor veel soorten. Enkele populaire pond plants om te overwegen zijn water lilies, waterhyacinten en waterkers. Door een bloeiend ecosysteem in je vijver te creëren, kan je helpen om de biodiversiteit terug te brengen in de tuin. Door een verscheidenheid aan planten, stenen en andere elementen aan je vijver toe te voegen, kan je een diverse en uitnodigende habitat creëren voor de natuur. Je kunt ook overwegen om nestkastjes, zitstokken en andere elementen toe te voegen om vogels en andere dieren aan te moedigen om van jouw tuin hun thuis te maken. Over het algemeen is het bouwen van een natuurvijver een vervullend en lonend project dat vreugde en verwondering in je tuin kan brengen. Het is ook een krachtige manier om bij te dragen aan de instandhouding van biodiversiteit, een van de belangrijkste en meest urgente kwesties van onze tijd.

Wildlife enthousiast: Stefano Ianiro

Stefano Ianiro is de maker van een YouTube-video die laat zien hoe je de natuur en biodiversiteit in je tuin kunt bevorderen door het bouwen van een op maat gemaakte natuurvijver met verschillende functies. Als YouTuber produceert Stefano boeiende video’s over natuur en wildlife, waarbij hij kijkers uitnodigt om met hem mee te gaan op spannende avonturen. Hij is bijzonder gepassioneerd over wilde dieren, met een speciale voorliefde voor vogels. Stefano’s video’s zijn onmisbare bronnen voor degenen die een vijver hebben, erover nadenken om er een toe te voegen aan hun tuin, of gewoon een rol willen spelen in het verbeteren van de wereldwijde biodiversiteit.

Vijverspecialist en natuurliefhebber: Simon van der Velde

Simon van der Velde is al sinds 1986 werkzaam als vijverspecialist en helpt mensen bij het realiseren van hun droomvijver met zijn bedrijf “Van der Velde Waterplants“. Zijn visie is gericht op het herstellen van de biodiversiteit in Nederland, Europa en uiteindelijk de hele wereld door mensen te inspireren om een natuurlijke vijver aan te leggen in hun tuin. Hierbij gaat het om een vijver zonder gebruik van allerlei pompsystemen en filters, omdat dit niet nodig is wanneer de vijver op de juiste manier wordt ingericht. In dit geval kan de natuur zijn werk doen, zoals oorspronkelijk bedoeld.

Veelgestelde vragen over de bevordering van biodiversiteit

Leg een natuurvijver aan. Dit biedt een leefgebied voor verschillende dieren en creëert een gezond ecosysteem.

Populaire opties zijn waterlelies, snoekkruid en Irissen. Ze bieden dekking en beschutting voor aquatisch leven, houden het water schoon en dienen als voedselbron voor veel soorten.

All about biodiversity

  • What is the meaning of biodiversity?
  • What does biodiversity look like in the Netherlands?
  • Why is biodiversity important?
  • How can I contribute to biodiversity myself?
  • Examples of biodiversity
Van der Velde Waterplants

Constructing or landscaping a large pond?

Simons consult is going to save you at least € 1,000

What is the meaning of biodiversity?

"Biodiversity" is a contraction of "biological diversity." It is a term used to describe the variety of life forms on Earth, including the variety of species of plants and pond plants, animals; such as frogs, toads and fish, microorganisms and ecosystems. Biodiversity refers both to diversity within species (genetic diversity) and between species and ecosystems such as various ponds. It is invaluable for maintaining the health and resilience of ecosystems and for providing essential resources for human society, such as food, clean water and medicine. Biodiversity is therefore an important topic in biology, ecology and environmental science.

What does biodiversity look like in the Netherlands?

In the Netherlands, biodiversity is very varied because of the different landscapes and ecosystems that can be found, such as forests, dunes, moors, grasslands, rivers and marshes. The Netherlands has more than 20,000 different animal species and plants such as marsh plants and has an important role as a transit and breeding area for migratory birds. But despite the fact that the Netherlands is known for its varied biodiversity, this is becoming less and less the case due to urbanization and other factors.

natural pond with plants

Why is biodiversity important?

Biodiversity is important because it underpins ecosystems that provide us with food, clean water, air and other important natural resources. It also plays a vital role in maintaining balance in the Earth's natural systems and supporting the resilience of ecosystems to adapt to changes in their environment. Biodiversity is also invaluable for scientific discovery and for the aesthetic, cultural and spiritual values it provides.

Improve and increase biodiversity in the Netherlands

How can I contribute to biodiversity myself?

But fortunately, you yourself can also contribute to biodiversity by taking a pond. After all, in this way you create a habitat for pond animals, pond fish and insects such as butterflies and bees allowing their populations to expand and thus persist. When you choose a pond and want to contribute to biodiversity, it is important to add ample amounts of pond plants to your water feature and to choose a animal friendly pond. In fact, aquatic plants are an important food source and hiding place for many pond animals. A pond can also serve as a watering hole for different types of animals, such as birds, squirrels and hedgehogs. This can help promote biodiversity in your environment. Finally, a pond can also help collect and store rainwater. This water can be used to water your garden or prevent rainwater from going directly into the sewer system, which can contribute to flooding and environmental pollution.

Examples of biodiversity

An example of biodiversity is a variety of plant species such as, for example, in a forest. A forest may contain different types of trees, shrubs, flowers and plants, all of which contribute to the biodiversity within that ecosystem. Each type of plant has a unique role in the ecosystem, from providing food and shelter for animals to converting carbon dioxide into oxygen and retaining soil erosion. But of course this is not only the case in a forest, you can also apply this in your own garden by adding a pond, an ideal type of pond to promote biodiversity is the organic plant pond because as the name suggests it contains many aquatic plants that attract all kinds of aquatic animals and insects to your pond.

Natural pond Van der Velde Waterplants

Frequently asked questions about biodiversity

All aquatic plants contribute to improving biodiversity, but pond plants with large colorful flowers contribute the most to biodiversity when it comes to attracting insects to the pond through the nectar contained in the flowers.

Buy water plants for the pond at van der Velde Waterplant Nursery. We grow our water plants organically and give a 100% growth and flowering guarantee.

Van der Velde Water Plants scores a 9.3 based on 435 reviews Trustpilot

HOW CAN WE HELP?

Free and non-committal advice

A clear pond in 6 steps

YOU WANT A 10% DISCOUNT?

Receive updates by e-mail from Van der Velde Waterplants Sign up and stay informed of useful pond tips and special promotions
Subscribe to our newsletter and stay informed about tips and actions.
Receive 10% discount
Subscribe to our newsletter and stay informed about tips and actions.
RECEIVE 10% DISCOUNT!

I would like free advice on a pond

Fill out the form below as completely as possible and you will receive tailored advice.

 

FreePondAdvicewithoutpag
What kind of pond do you already have or want to have?
Select your (desired) pond
Maximum upload size: 2MB

I would like free advice on a pond

Fill out the form below as completely as possible and you will receive tailored advice.

 

FreePondAdvicewithoutpag
What kind of pond do you already have or want to have?
Select your (desired) pond
Maximum upload size: 2MB